Skocz do zawartości

Malowanie pieknego sufitu zabytkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Śniłam, że przebywałam w wielkim domu ze znajomymi; to chyba był opuszczony dom, który odkryliśmy i zostaliśmy tam na kilka dni. Dom był W OGÓLE niezniszczony, ale jego architektura wskazywała na to, że jest bardzo stary. Wysokie ściany, więc i wysokie pomieszczenia, jak w dawnym budownictwie, jak we dworze jakimś. Dopiero na końcu snu spojrzałam w górę i zobaczyłam, że sufit tego domu czyni go niezwykłym (zanim spojrzałam nań, dom wyglądał na stary, duży, ale zwyczajny) - był to bardzo ozdobny sufit, wysoki barrrrdzo (mniej więcej jak w wielkich bazylikach), dwupoziomowy, podwieszany, w dachu okna przepuszczały światło, świetlik na samej górze i masa zdobień, płaskorzeźb, ornamentów - piękny. Patrzyłam na ten sufit, dopiero dostrzeżony (mimo, że już długo przebywałam w domu) i zachwycałam się jego pięknem, wielkością, przepychem (ale w dobrym guście te zdobienia były). Sufit, na który patrzyłam był już pomalowany farbą czerwoną przez malarza, który dopiero co pomalował cale to pomieszczenie wraz z sufitem i płaskorzeźbami na nim na czerwono. Nie widziałam jak sufit wyglądał przed pomalowaniem - pomalowanie go na czerwono przez zwykłego malarza pokojowego zatarło jego dawne piękno i historię, ale nie do samego końca, bo płaskorzeźby były widoczne i cała jego budowa dawała znak, że to jest jakiś 'szczególny" sufit. Sufitem zachwycałam się tylko przez tę krótką chwilę gdy na niego patrzyłam, potem i wcześniej zaś zajmowałam się czymś 'przyziemnym'.

Malarz kończył malować dom, a my go opuszczaliśmy, chyba na zawsze już.

Na drugą noc śniłam, że znalazłam dwie pary okularów na szafce i zastanawiałam się kogo mogą być, wyglądały na drogie (korekcyjne) i miały dziwne szkła, baardzo wąskie, a jedne z nich miały nawet ... jedno szkło (jakby na jedno oko, szkło było na środku okularów).

Dziwne, dziwne, co to może znaczyć?

Edytowane przez Zaspana22
  • 2 tygodnie później...