Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej o chowańcach, czy do "stworzenia" chowańca konieczne są jakieś rytuały, jeśli tak to jakie, jakie zwierze najlepiej się nadaje. Byłabym szczególnie wdzięczna za informacje dotyczące tego czy zwierzątko bardzo się zmienia.

Ps. Z góry przepraszam jeśli temat wyda się wam wyjątkowo głupi :D

Gość anatemka
Napisano

za wiki:

Chowaniec (ang. familiar) - domowe zwierzę czarownicy. W średniowieczu posiadanie oswojonego zwierzęcia wskazywało, że właściciel może być czarownikiem.

Osobiście podchodze do tego j/w. Chowaniec to zwykłe zwierzę które mam. Nie widze w tym żadnej magii.

A jak chcesz magicznie to czarnego kota sobie kup, albo ropuchę ;D Harry miał sowę.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A to zwierze ma być cielesne czy nie xD? Bo z cielesnych to węże ostatnio popularne...a jak chcesz takie co niliczni zobaczą, to musisz sama poszukać i jeszcze tego kogoś o zgodę pytać xP

Napisano

Ciekawe nawet nie wiedziałam że można sobie wymyślić zwierzę, tak to tu zrozumiałam.

Ja zawsze miałam w domu koty i teraz jak jakiegoś spotkam na ulicy to nie ucieka, czasami długo się sobie przypatrujemy:) Często też mi się śnią.

Węże też są super, ale już karmienie ich myszmi wystawia moją wrażliwość na ogromną próbę!

Gość anatemka
Napisano

oj, bo w ogóle mało magiczna w całej tej mojej magii jestem ;D

Napisano

Mówiąc inaczej chowaniec to też totem. Tylko nie każdy ma za totem kota ;) Choć kot jako zwierze bardzo fajne w domu jest ];]

Napisano

Też ale niekoniecznie totem. Może być choć nie musi.

Chcesz się przyczepić? ;>

Napisano

Oui - zgadza się. Dlatego piszę że chowaniec MOŻE być totemem. Choć nie musi.

Napisano

Dżizas. Temat rzeka. Najprościej to zwierzęce uosobienie Ciebie samego. Z innej strony - Twój przewodnik/opiekun w postaci danego zwierzęcia.

Napisano
wytłumaczcie co to jest ten totem, a będe wdzięczny ;)

W szamanizmie to zazwyczaj mały przedmiot (np. kamień) który z niewiadomych przyczyn 'rzuca Ci się w oko', Ty go podnosisz i podczas wejścia w trans szamański trzymasz np. w ręce. Podczas podróży jest czymś bardzo pożytecznym, dzięki czemu możesz wykonać zadanie (np. niepozorne piórko przemieni się w całkiem niezły miecz). Raczej nie zwierzęciem mocy...

Napisano

Sethi - mylisz pojęcia totemu z fetyszem. Fetysz dot. nie tylko kwestii seksualnej ;P Np fetyszyzm stóp ;) W szamaniźmie dot. właśnie tego co opisałaś.

Wejdźcie sobie poza tym choćby na shamanika.pl i poczytajcie

Napisano

Od chowańca do fetyszyzmu ;)

No ja bym chciała mieć na przykład swój totem na codzień, ale nie da się chować wilka w domu:( mogę sobie tylko w puszczy pooglądać i ta jak się trafi:)

Za to kot jest ok i nie gadać mi że sika w domu;) bo jak sie stresuje jednym takim to będzie mu sikał do butów;)

Napisano

Twój totem to wilk? Sporo osób ma jakoś wilka za totem ;) Cóż, może nie puszcza ale wyjazd w bieszczady sporadycznie na weekend kilka razy w roku....

Napisano

Tak wilk :) a ty masz nawet wilka w avku więc przypuszczam że i twoim totemem, chociaz u ciebie Greg obstawiałabym kruka;)

Czytałam że nasze zwierzę totemiczne powinno pochodzić z rejonu gdzie mieszkamy np.w Europie to wilk lub niedżwiedź, kruk a nie słoń czy tygrys. Co o tym sądzicie?

Napisano

Tak jest najczęściej. Choć zdania są podzielone. Z resztą - od momentu postępu cywilizacyjnego jest ciągła polemika dot. duchów miast, ulic, budynków itd - są czy ich nie ma. Tak samo jeśli chodzi o totemy.

Jeśli chodzi o mnie to z psowatymi jestem bardzo związany a kruk... wiesz, nie spotkałem go jeszcze choć to możliwe. Celujesz jednak do właściwej tarczy - szpak jest tym, który przez długi czas był ze mną.

Napisano

Moja wiedza o chowańcach jest troszkę inna.

Chowaniec to zwierze materialne [np. kot pies jak chcesz to i krowa] z którym na wskutek rytuału lub bardzo mocnego przywiązania [przeżycia] powstaje potężna więź która łączy was niematerialnym łańcuchem. Chowańca powinno się dobrać odpowiednio do swojego Boga lub Bóstwa w jakie wierzysz [tu akurat słabo się orientuje] ale wiem że koty zwiększają zdolności swojego opiekuna. Dla chowańca przestajesz być jego panem [jak kto woli właścicielem] ale stajesz sie osobą równą i bliska mu. Więc relacje między wami całkowicie się zmieniają.

Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem o tym że po części zyskuje się jakieś zdolności lub cechy Chowańca, ale też o tym że Chowaniec jest w stanie komunikować się/ ostrzegać partnera mentalnie.

Napisano
Moja wiedza o chowańcach jest troszkę inna.

Chowaniec to zwierze materialne [np. kot pies jak chcesz to i krowa] z którym na wskutek rytuału lub bardzo mocnego przywiązania [przeżycia] powstaje potężna więź która łączy was niematerialnym łańcuchem. Chowańca powinno się dobrać odpowiednio do swojego Boga lub Bóstwa w jakie wierzysz [tu akurat słabo się orientuje] ale wiem że koty zwiększają zdolności swojego opiekuna. Dla chowańca przestajesz być jego panem [jak kto woli właścicielem] ale stajesz sie osobą równą i bliska mu. Więc relacje między wami całkowicie się zmieniają.

Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem o tym że po części zyskuje się jakieś zdolności lub cechy Chowańca, ale też o tym że Chowaniec jest w stanie komunikować się/ ostrzegać partnera mentalnie.

Czy taka relacja i zdolności mogą się przejawiać nawet jak nie posiada się zwierzątka w tym wypadku kota.?

W przypuszczeniach ze to moglo zostac z poprzedniego wcielenia.?

Napisano

wybacz o tym nie mam pojęcia, starałem sie ując wszystko co wiem w tym co napisałem.

Napisano
Czy taka relacja i zdolności mogą się przejawiać nawet jak nie posiada się zwierzątka w tym wypadku kota.?

W przypuszczeniach ze to moglo zostac z poprzedniego wcielenia.?

Wiesz Yoko nie za bardzo rozumiem ale chyba chodzi ci o to że posiadasz zdolność nawiązywania kontaktu ze zwierzętami. w tym przypadku mowa jest o naszym "osobistym" zwierzęciu, które nas wspiera i z któym mamy magiczną więź, ale jest to zwierze domowe.

Ja tak miałam z moją kotką, czułam że jesteśmy równe sobie i czesto dawała mi ostrzeżenia w snach i w realu kiedy coś miało się wydarzyć;)

Napisano
Wiesz Yoko nie za bardzo rozumiem ale chyba chodzi ci o to że posiadasz zdolność nawiązywania kontaktu ze zwierzętami. w tym przypadku mowa jest o naszym "osobistym" zwierzęciu, które nas wspiera i z któym mamy magiczną więź, ale jest to zwierze domowe.

Ja tak miałam z moją kotką, czułam że jesteśmy równe sobie i czesto dawała mi ostrzeżenia w snach i w realu kiedy coś miało się wydarzyć;)

Chodzi mi o zdolnosci kocie, ktos (nie ja) nie ma kota i nie mial a posiada jakby jego zdolnosci,chwilami i nawet zachowanie,zmysl i nie chodzi tu o mralczenie czy parskanie na psa,ale inne, ale nie ma relacji na tyle takich z zwierzatkami zeby je rozumiec doslownie (o czym mowa wyzej).

• 5 miesięcy temu...
Napisano

właśnie. bo przecież dla praktyków szamanizmu etc największe znaczenie ma książka

oraz artykuł z portalu w internecie.

EPIC.