Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiejszej nocy miałam sen, który wywarł na mnie ogromne wrażenie. Czułam że odnosi się do tego co teraz przeżywam i odsłania pewną część mnie, którą usiłuję poznać. Sama dokonałam pewnej interpretacji, jednak nie mam doświadczenia i nie wiem czy w tym właśnie kontekście będzie ona spójna.

Sen trwał długo, dotyczył codziennych sytuacji przedstawionych w abstrakcyjny sposób. Właściwy sen zaczął się gdy wyszłam na zewnątrz i zaczęłam iść miejską ulicą. Szłam i szłam, stwierdziłam że przyjemniej będzie jechać rowerem i już nim jechałam. Po drodze minęłam wilka w obroży, który wzbudził moją sympatię, próbowałam go zawołać, ale nie zwracał na mnie uwagi. Dlatego też pojechałam dalej. I dalej. Z czasem minęłam miasto i wjechałam do lasu, co prawda droga wciąż była asfaltowa, jednak z czasem zaczęło brakować na niej miejsca dla mnie i musiałam zjechać na boczną drogę, która biegła równolegle do tej, którą właśnie opuściłam. Jechałam wśród drzew, wciąż szukając jakiejś drogi zjazdowej, którą mogłabym dostać się z powrotem na główną drogę. Jednak ta się nie pojawiała, lub była zbyt błotnista by przejechac nią rowerem. Dlatego stwierdziłam, że pojadę dalej w głąb lasu. Jechałam i podziwiałam widoki, ponieważ dzień był piękny i słoneczny. W pewnym momencie zobaczyłam jezioro, droga którą jechałam nie kończyła się, tylko prowadziłą w głąb jeziora. Dla mnie jednak był to koniec drogi i już zabierałam się żeby obkręcić rower i wrócić tą samą drogą, gdy zauważyłam ile zwierząt znajduje się w tym jeziorze. Bobry, wydry z każdej strony w każdym wieku, nawet młode łapały pyszczkami wodę. I kiedy tak podziwiałam ten obraz i zdecydowałam się zostać usłyszałam złowrogie warczenie psa, był to duży, masywny, ciemny pies, rasy rottweiler, który doskoczył do mnie i chciał się na mnie rzucić. Ogromnie się przeraziłam, pomyślałam że ten pies zaraz mnie rozszarpie i nikt nigdy nie odnajdzie mojego ciała. W tym momencie się obudziłam.

Jeśli do interpretacji pomoże opis mojej obecnej sytuacji, podzielę się tym prywatnie.

Napisano

Użyty przez Ciebie tytuł może nie jest przedstawieniem zawartości snu, ale w moim odczuciu jest właśnie jego interpretacją w jednym zdaniu :)

Zaczynasz drogę na piechotę czyli wkładasz w swoje działania wysiłek, jednak masz silną zdolność kreowania rzeczywistości czyli gdy pragniesz roweru to on się pojawia i pozwala Ci zmierzać do celu szybciej, chociaż także wymaga pracy (pedałowanie). Podążasz drogą do celu. Twoją uwagę zwraca wilk z obrożą. Może to okiełzane, poskromione dzikie emocje. Wilk sam w sobie jest zwierzęciem groźnym, ale żyjącym wolno. Tutaj nosi obrożę. Może to zwycięstwo nad swoimi pewnymi słabościami. Oswojenie w sobie dzikiej bestii. Wjeżdżasz w las czyli zagłębiasz się w nieznane tereny, gdzie można pobłądzić, ale może kryć się wiele nieznanych doświadczeń i bliskość natury. Droga utarta, asfaltowa zostaje zastąpiona boczną. Czas dokonywania indywidualnego wyboru. Zejścia z utartych szlaków. Nie wystarcza Ci to co głoszą inni. Szukasz własnej drogi rozumienia świata, chociaż pokusa powrotu na to co uznane, główny nurt wciąż w Tobie tkwi. Jednak powrót bez cofania się okazuje się trudny przez co jesteś inspirowania do badania nowych szlaków, którymi podąża mniejszość (ktoś tą drogę zrobił). Docierasz do jeziora, w którym pływają różne zwierzęta. Woda oznacza emocje oraz oczyszczenie. Może, więc jest to miejsce uwolnienia od przeszłości, schematów myślenia, zagłębienia się w swojej pod świadomości, spojrzenia na wszystko innymi oczami. Z początku masz wahanie czy podjąć to wyzwanie, ale gdy czujesz się na to gotowa, ktoś próbuje Cię powstrzymać. Psy zwykle w snach oznaczają przyjaciół, jednak ten tutaj nie reprezentuje życzliwej postawy. Może, więc ktoś Ci bliski okaże niezrozumienie jakimś twoim wyborom i spróbuje Cię od nich odstraszyć, albo jest to jakiś aspekt twojego umysłu reagujący warczeniem, negacją na twoje plany rozwojowe.